powrót

Jak wspierać swoją odporność?

Zwłaszcza w okresach zwiększonej zachorowalności na przeziębienie i grypę warto dowiedzieć się, jak wzmocnić swoją odporność, by cieszyć się jesienią bez infekcji!

Podstawą jest dieta bogata w warzywa i owoce. Zawierają one witaminy, mikro- i makroelementy niezbędne do budowy i funkcjonowania zdrowego organizmu.

Systematyczny ruch na świeżym powietrzu korzystnie działa na układ krwionośny, który dostarcza do wszystkich tkanek przeciwciała, tlen i inne składniki niezbędne do sprawnego uporania się z potencjalnym atakiem drobnoustrojów i infekcją.

Odpowiednia ilość wypijanej między posiłkami wody pozwala usunąć szkodliwe produkty przemiany materii oraz zapewnić dobre nawodnienie tkanek. Regularny sen trwający 7-9 godzin i pozytywne myślenie to fundamenty funkcjonalnego układu odpornościowego.

Niestety, częsty stres, przebywanie w źle wietrzonych pomieszczeniach, wiele godzin spędzonych bez ruchu, nieprawidłowa dieta – to wszystko może gwałtownie obniżyć odporność organizmu i narażać na przeziębienie i inne infekcje.

Czy można zmniejszyć ryzyko wystąpienia przeziębień lub złagodzić ich skutki?

Aby nie poddać się przeziębieniom, należy dbać o swój układ odpornościowy, a w razie potrzeby wspomagać jego działanie z zewnątrz. Od dawna znana jest skuteczność witaminy C i rutyny w zapobieganiu przeziębieniu i łagodzeniu jego objawów.

Witamina C warunkuje sprawne funkcjonowanie układu odpornościowego. Ułatwia wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego, przez co warunkuje syntezę hemoglobiny i prawidłowe zaopatrzenie organizmu w tlen. Witamina C uczestniczy także w syntezie hormonów, które biorą udział w odpowiedzi organizmu na stres, zwiększając wykorzystanie zapasów energii, podnosząc ciśnienie krwi i przygotowując organizm do walki z zagrożeniem. Dlatego w stresie zapotrzebowanie organizmu na witaminę C wzrasta. Dodatkowo ułatwia usuwanie z organizmu nadmiaru ołowiu – odtruty organizm wykazuje wyższą sprawność układu odpornościowego. Podobne działanie mają owoce czarnego bzu. Witamina C warunkuje jednocześnie regenerację zniszczonych przez infekcje błon śluzowych i tkanki łącznej.

Rutyna wykazuje działanie antyoksydacyjne, przez co przyczynia się do unieszkodliwiania wolnych rodników, współodpowiedzialnych za występowanie wielu chorób oraz uszczelnia naczynia krwionośne, hamując obrzęki, utrudniając migrację czynników chorobotwórczych i rozwój stanów zapalnych (m.in. śluzówki nosa i gardła).



Cynk może skracać czas trwania przeziębienia. Działa przeciwzapalnie, a także warunkuje utrzymanie prawidłowego stężenia w organizmie witaminy A, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania bariery immunologicznej: skóry, dróg oddechowych, przewodu pokarmowego i moczowego oraz syntezy nienasyconych kwasów tłuszczowych – istotnych m.in. dla prawidłowego funkcjonowania błon śluzowych dróg oddechowych. Niedobór cynku zwiększa podatność na infekcje. Jony cynku warunkują także wchłanianie i przemiany aminokwasów niezbędnych do regeneracji błon śluzowych oraz prawidłowego funkcjonowania białych krwinek, które unieszkodliwiają bakterie i komórki zaatakowane przez wirusy.

Bioflawonoidy pochodzące z cytrusów zwiększają przyswajalność witaminy C, spowalniają jej utlenianie oraz wzmacniają działanie.

Chociaż nie zastępują zdrowego żywienia, te cztery składniki ułatwiają odbudowę odporności organizmu. Stosowane profilaktycznie mogą pomóc nie dopuścić do wystąpienia objawów przeziębienia. Warto pomyśleć o poprawie kondycji organizmu. Kąpiele morskie, spacery po lesie, zdrowa żywność, a w pogotowiu suplementy diety ułatwiające odbudowę odporności to krótki przepis na dobre samopoczucie przez kolejne 12 miesięcy.